Kontor/ergonomi

Det handlar om att anpassa arbetsplatsen till människan för att förebygga risker mot ohälsa och olycksfall.
Det gäller att planera och organisera arbetet bra och att skaffa lämplig utrustning.
Bra ergonomi lönar sig!

Ju bättre ergonomin är på arbetsplatser, desto lönsammare är företaget. Det visar en kunskapsöversikt som gjorts på uppdrag av Arbetsmiljöverket. (Rapport 2012:1), av forskare vid KTH och Linköpings universitet. En god arbetsmiljö med bra ergonomi gör verksamheten effektivare. Det ger vinster främst i form av bättre kvalitet och produktivitet.

Stolen

Kontorsstolen ska kunna justeras och du ska veta hur. Sätet ska vara höj- och sänkbart, och kunna lutas framåt. Ryggstödet ska också vara flexibelt. Tänk på att det inte finns någon perfekt arbetsställning. Det viktiga är variation, att du inte sitter på samma sätt hela tiden.

Armstöden ska vara i samma höjd som bordet. Du ska nå ner med fötterna i golvet. Och du ska kunna sitta rak i ryggen. Stolen bör kunna flyttas någorlunda lätt. Se till att resa på dig ibland.

Bordet

Helst ska du ha ett höj- och sänkbart bord. Hälsoeffekterna av att stå och gå mycket på kontoret har visar sig vara stora. Om du inte har tillgång till det, ska åtminstone höjden kunna justeras. Du ska få stöd för underarmarna när du har dem i 90 graders vinkel från överarmarna.

Det är viktigt med tillräckligt djup i bordet. Du ska kunna ha stöd för hela underarmen, och inte behöva ha bildskärmen för nära dig. Du bör även ha gott om plats för benen. Samma principer gäller när du står och arbetar. Då kan det även vara bra med en mjuk ståmatta.

Datorn

Tangentbordet bör placeras så att du kan vila underarmarna när du skriver. Lika viktigt är att du kan hålla handlederna någorlunda raka. Det finns tangentbord som går att höja upp, använd inte den mekanismen.

Du bör ha tangentbord och mus så centralt som möjligt framför dig, och om du är bekväm med pekplattan så använd hellre den än musen. Om du har små händer kan det vara bra att pröva ett mindre tangentbord.

Bildskärmen bör placeras så att du hamnar i övre delen av skärmen när du tittar rakt fram. Du ska se bokstäverna skarpt på 70 centimeters avstånd. För det mesta går det att ställa in bildskärmarna så att de passar individen. Ta hjälp om du inte vet hur man gör. Om detta inte går ska du be om att få prova ut terminalglasögon.

Källa: Arbetsmiljöforum

Vi har de flesta produkter ni behöver för er ergonomi såsom ståmattor, möss, tangentbord, “mousetrapper”, laptopstöd, med mycket mer.
Vi har även kontorsprodukter från en av våra leverantörer Forming Function i vår produktportfölj. 

Tveka inte att kontakta oss för mer information och priser. 

Rollermouse Red Plus Wireless Travelkit
Laptop Riser
Mousetrapper Prime
RollerMouse Red Plus
Laptop Stand
Föregående bild
Nästa bild